KNALVUURWERK NEDERLAND

Hier een overzicht met verschillende knalvuurwerk artikelen zoals deze in Nederland te koop waren.
Ik sorteer deze items daarbij zoveel mogelijk op type en grootte.

420

De mini kanonslag – Een formaat wat vrij zeldzaam was in Nederland. Nummer 420. Formaat van de rotjes die aan een matje zaten. Soms zaten deze ook in een doosje. In Duitsland bekend als paketcracker. Formaat 2 x 3/8 inch.

438

X-Mas cracker – In de volksmond ook wel bekend als een piraatje of mini rotje. Ze waren net een slag groter dan de rotjes van een knalmat, maar weer een stuk kleiner dan de kanonslag. Formaat 1-9/16 x 3/8 inch.

440

De kleine kanonslag. Nog een formaat wat vrij zeldzaam was in Nederland. Formaat 2 x 3/8 inch.

450

De kanonslag/shising/astronaut – Het bekendse rotje uit Nederland was natuurlijk de kanonslag. Ook wel bekend als astronaut of shising cracker. Deze had het productienummer 450 en het formaat 2½ x ½ inch.

460

De donderslag – De iets dikkere versie van de kanonslag heette de donderslag. Deze had een net wat doffere klap dan een astronaut. Was vaak ook wat dikker gewikkeld, een halve inch langer dan een kanonslag en bevatte net iets meer kruit. Waren ook duurder dan de standaard astronauten. Formaat 3″ x 9/16.

470

Dikkere knallers. In Nederland bekend als panzervuist. In Duitsland bekend als Böller C. Formaat 3½ x 3/4 inch. Dit formaat verdween uit beeld na de jaren ’80 zover ik weet.

480

Bazooka of Atoombom – Ook een benaming uit de jaren ’80 die in de jaren ’90 niet meer voorkwam. Kenmerk van deze knallers was dat ze ongeveer de dikte hadden van een kanonslag/donderslag maar qua lengte een stuk langer. In Duitsland is dit formaat bekend als Böller B.

484

Panzervuist – Per 6 verpakt. Formaat 3 x 3/4 inch of met het nummer 484. Verdween ook in de jaren ’80 in Nederland. Vanaf 2006 kwamen deze weer in omloop via importeur B&W met een classic label ontworpen door kanonslagen.com

490

Atoombom – Ook een benaming die verdween in de jaren ’80 en werd later weer eens opnieuw geïntroduceerd aan het begin van deze eeuw. In Duitsland is dit type knaller bekend onder de benaming Böller D.

500 en 510

Super Atoombom – Grootste knaller die vroeger in omloop was. Werd in de jaren ’80 nog massaal uit België gehaald. In Duitsland zijn deze nog steeds populair en het grootste formaat. Bekend als Super Böller I en Super Böller 2. In onze huidige eeuw zijn deze ook weer te koop geweest (zelfde als de Duitse varianten), maar de werking zoals vroeger was een stuk minder.

Ratelbanden, ladycrackers en overige formaten

Hier een overzicht aan diverse ratelbanden, ladycrackers en overige formaten rotjes.